Non-Directional Beacon  و يا به اختصار NDB دستگاه رادیویی است كه در مسیرهای هوایی معمولا به عنوان پشتیبان و در فرودگاه ها به عنوان دستگاه کمک ناوبری برای تعیین محل فرودگاه و انجام طرح های تقرب استفاده می شود.

NDB از اولین دستگاه هایی بود که در سیستم ناوبری به کار برده شد. فرکانس این سیستم بین200 کیلو هرتز تا 1750 کیلو هرتز می باشد. سازمان ICAO این رنج فرکانسی را دسته بندی کرده و هر قسمتی از این فرکانس را به کشوری اختصاص داده که رنج فرکانسی این سیستم در ایران بین 200 تا 570 کیلو هرتز می باشد.

امواجی که این سیستم ارسال می کند از نوع LF و MF می باشد. این سیستم با قطع و وصل کردن فرکانس اطلاعات را به صورت خط ونقطه (مورس) مخابره کرده و این امواج به صورت پیوسته (CW) بوده و لحظه به لحظه مسیر و جهت را به خلبان نشان می دهد.

  • این دستگاه بر روی امواج LF و MF بر روی فرکانسهای از 190 تا 535 کیلو هرتز سیگنال ارسال می نماید.

این دستگاه این امکان را می دهد تا در مسیر هوایی Position FIX بگیریم و تعیین موقعیت نماییم.

FIX عبارت است از محل تلاقی دو سیگنال که از دو دستگاه کمک ناوبری مجزا گرفته می شود.

هر دستگاه کمک ناوبری یه کد سه حرفی که مشخصه فرودگاه می باشد را به صورت كد شده پخش میکند که خلبان با گوش دادن به این مورس از صحت سیگنال دریافتی مربوط به NDB  دلخواه مطمئن می شود.

از NDB در هنگام تقرب و Instrument Landing  هم می توان استفاده نمود.

دستگاه کمک ناوبری NDB بعلت کم هزینه بودن و نصب و نگهداری آسان، هنوز کاربرد دارد اما ایکائو کشورها را ملزم به کاهش استفاده از NDB از سال 2012 به بعد نموده است. همچنين از سال 2016 استفاده از NDB در طرح های تقرب را ممنوع اعلام نموده است.

 

 

محدودیت های NDB

یکی از محدودیت های NDB برد آن است که به توان خروجی دستگاه و فرکانس بستگی دارد یعنی هرچه توان خروجی بیشتر و فرکانس پائین تر باشد برد بیشتری دارد. برد NDB در خشکی 150 ناتیکال مایل و در دریا 500 ناتیکال مایل می باشد.

عواملی مانند توفان، رعد وبرق، گرد وخاک بر روی NDB تاثیر می گذارند.

تمام کلماتی که Beacon ارسال می کند به صورت 2 یا 3 حرفی است که در هر دقیقه 7 مرتبه برای خلبان تکرار می شود. هر Beacon دارای کد مشخصه وکد شناسایی است که به Ident آن Beacon معروف است که فرکانس آن بین 400 تا 1020 هرتز می باشد. مثلا هواپیمایی که از تهران بلند شده باید از روی Beacon هایی مانند ده نمک، ورامین ، سبزوار و ... عبور کند و خلبان از Beacon هایی که عبور می کند متوجه می شود که مسیرش درست بوده و به راهش ادامه می دهد.

منطقه مابین دو Beacon به Change Point معروف است و خلبان در آن منطقه متوجه می شود که Beacon دیگری او را در طول مسیر راهنمایی خواهد کرد.

درصد مدولاسیون AM بر طبق Annex 10 که مربوط به سیستم های مخابراتی و ارتباطی سازمان ICAO است 90 تا 95 درصد می باشد که 90 درصد رایج تر و بهتر می باشد چون در شکل موج اعوجاجی ایجاد نمی کند.

حال ببینیم برد Beacon به چه عواملی بستگی دارد:

1-مقدار انرژی که به آنتن می دهیم.

2-شرایط زمینی (Conductivity)

3-فرکانس Beacon

4-قدرت تشعشعی آنتن

دسته بندی Beacon ها از لحاظ قدرت خروجی:

1-10 وات

2-50 وات

3-100 وات

4-500 وات

5-1 کیلو وات

استفاده از هر Beacon بستگی به شرایط جوی و منطقه ای داشته و اگر بخواهیم منطقه ی وسیع تری را پوشش دهیم مسلما باید از یک Beacon با خروجی بالا استفاده کرد.

هر سیستمی نیاز به یک سیستم محافظ دارد. سیستم محافظ در Beacon ها معروف به Monitor می باشد که اگر در سیستمی نقصی رخ داد سریعا قسمت Main ، Beaconرا خاموش کرده و سیستم را Stand By کند. حال اگر سیستم Stand By به درستی کار نکرد کل سیستم را خاموش می کند.

همانطوری که میدانید اگر ما بخواهیم از یک آنتنی که برای تلویزیون به کار می رود ماکزیمم انرژی را دریافت کنیم و در نتیجه تصویر خوبی داشته باشیم می بایست این آنتن عمود بر امواج الکترومغناطیس پخش شده از طرف صدا و سیما بوده تا ما بتوانیم نتیجه مطلوب خود را از آنتن بگیریم .

در هواپیما دو نوع آنتن وجود دارد یکی از آنها آنتن Loop می باشد. این آنتن بر خلاف آنتن های تلویزیونی کار می کند بدین صورت که اگر عمود بر امواج پخش شده توسط Beacon قرار بگیرد حداقل انرژی را دریافت
می کند.

NDB  ها از لحاظ قدرت و شعاع عملکردی به 3 دسته اصلی تقسیم می شوند:
Middle Homing
یا MH NDB با قدرت خروجی 50 وات و برد 25 ناتیکال مایل
Homing
یا H NDB با قدرت خروجی 50 تا 1999 وات و برد 50 ناتیکال مایل
High Homing
یا HH NDB با قدرت خروجی 2000 وات و برد 75 ناتیکال مایل
و البتهCompass Locater  با قدرت 25 کیلو وات و برد 15 ناتیکال مایل که این مورد آخر برای اطمینان از جهت ILS و کمک به سیستم Localizer استفاده می شه (به صورت مارکر و یا Ghost NDB)
در ایران فقط سیستم HH استفاده می شه، البته NDB درصد خطای بالایی دارد و عوامل طبیعی از جمله بارندگی، رعد و برق و ... خیلی روی آن اثر گذار است.

projects projects
projects

projects

meteorology meteorology
meteorology

meteorology

hydrology hydrology
hydrology

hydrology

geology geology
geology

geology

telemetry telemetry
telemetry

telemetry

support & services support & services
support & services

support & services

R & D R & D
R & D

R & D

green energies green energies
green energies

green energies

about vistamehr

Established in 2010, Vista Mehr Negar aims to revolutionize meteorological and hydrological solution for  the world market. Vista Mehr Negar  is  proud  to  be a leader  in  real-time, full IP and  web-based  Automatic  Weather System (AWS) and Automated Weather Observation  System  (AWOS).  Our key strength lies in the meteorological expertise  along  with strong  software and hardware skills, proved by the success of developing our own suites of  related  products  with  the  latest  technologies. We are now ready to reach for the  global  market with our proven suites of products & services. What  has  always  defined  Vista Mehr Negar  is its ability to constantly improve in offering their services, systems and technologies to present the most sensible solutions

more about us

newsletter

Sign up to get the news
  • 1
  • 2

map

(+9821) 22064015
(+9821) 22148186
(+9821) 22147985
info@vistamehr.net